Onze projecten

DurEko-mix® Bautzen

Categorie: DurEko-mix®

De wandelpaden in attractiepark Saurierpark slingeren over hellingen omhoog en omlaag door het donkere bosrijke park. Voor de paden werd tot vorig jaar materiaal gebruikt dat uit groeves in de omgeving wegkomt. Het betreft een blauwkleurig natuurgesteente in korrelmaat 0/11. Er bleek echter een probleem op hellingen te ontstaan. Het materiaal spoelde daar uit en de natuurstenen goten die de paden onderbreken liggen daardoor telkens vol met steenkorrels. Omdat dit voor gevaarlijke situaties zorgde, bijvoorbeeld voor mensen met een rollator of in een rolstoel, werd er een oplossing gevonden in DurEko-Mix.

DurEko-Mix® in Jurassic Park

DurEko-Mix is een materiaal van de firma Koers dat zich al vele malen bewezen heeft op stijle hellingen en steeds vaker voor dit soort probleempaden wordt aangevraagd. Het taaie materiaal dat onder andere gehaald wordt uit groeves in Antwerpen, België en Doornik, Nederland blijkt een uiterst geschikt materiaal dat het probleem van hellingen maar ook van overstromingsgebieden en droogteperioden getackeld heeft.

De beeldhouwer Franz Gruß (1938-2006) had een grote passie voor dinosaurussen. Hij begon in 1978 in de achtertuin van zijn huis in Kleinwelka met het bouwen van dinosaurussen op ware schaal.
Hij maakte een betonijzeren basisvorm waar hij vervolgens in de details van kippengaas op vastmaakte. Het geheel werd daarna afgewerkt met beton, wat een monnikenklus was. Met klein handgereedschap smeerde Gruß met veel oog voor detail het beton op de ijzeren mal. Zo ontstonden er 28 dinosaurus sculpturen in de tuin van Gruß.

Een bezoek aan zijn tuin werd al snel een geheime tip en groeide uit tot een ware magneet voor bezoekers. Omdat de tuin van Franz Gruß op den duur te klein werd voor de dino’s en de bezoekers werd hem een terrein beschikbaar gesteld dat grensde aan zijn eigen tuin. Zo ontstond in 1981 het dinosaurus-park.In 1991 stopte Franz Gruß met dit werk en in 1994 nam beeldhouwer Thomas Stern het werk over.
De Beteiligungs- und Betriebsgesellschaft Bautzen nam het Saurierpark in 2001 over en bouwde het uit tot een attractiepark met een klimbos, een archeologenkamp en een Universum. In 2006 werd het Rijk Der Giganten geopend en beleven bezoekers het park alsof ze door de Lost World Jurassic Park lopen. Ondertussen bevolken 200 dinosaurussen op ware grote het park, dat nog steeds niet is uitgegroeid.

  • Uitvoering: herfst 2022
  • Oppervlakte: 200 m²
  • Foto's: voorjaar 2023
Toepassing
  • Wandelpaden
  • Parken
Kleur Grijs

Location

Kleinwelke, Bautzen, Sachsen, Germany

Contactinformatie

Koersmix B.V.
Quellinstraat 49
2018 Antwerpen

T: +32 (0) 3 205 92 96
F: +32 (0) 3 226 44 82
E: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
BE 0556.918.471

Certificering

logoKoers draagt het Nederlandse
keurmerk ‘Hofleverancier’

logoKoers is ISO-gecertificeerd!