Aan het Hollands Diep, nog net in de provincie Brabant, ligt vestingstad Willemstad. Een prachtig stadje met oude straatjes, monumentale panden en een pittoreske haven. De kanonnen, forten, bunkers, stadsmuren en stervormige dijken doen herinneren aan het verleden van Willemstad. Vroeger was de naam Ruigenhil, we moeten daarvoor terug naar 1583. De Spanjaarden rukten op. Willem van Oranje wilde de Hertog van Parma tegenhouden en liet daarom de vestingwerken bouwen: een imposante zeshoek van grachten en wallen met vijf bastions. Toen later de Fransen ook oprukten kwamen er ook nog forten bij, zoals Fort de Hel en Fort Sabina.
De eeuwenoude stadswallen hebben de vorm van een ster. Je kan de stad helemaal rondwandelen over deze stadswallen en elk jaar lopen renners er de "Vestingloop Willemstad" over deze vestingwallen. Alleen waren de intensief gebruikte paden hard aan een opknapbeurt toe. De toplaag bestond uit schelpjes die snel verpulveren en moeizaam berijdbaar zijn voor mindervaliden of mensen met een wandelwagen. Bij regen stonden ze veelal onder water en daardoor ze slecht toegankelijk. Ook zijn schelpenpaadjes erg gevoelig voor ingroei van onkruid.
Dit voorjaar heeft Aannemer Van Bezooijen de schelpenpaden eerst weer op de juiste breedte geschoven en ontdaan van gras en onkruidingroei. Daarna is de ploeg van Koers B.V. op 8 april 2024 gestart met de aanleg van een nieuwe toplaag in KoMex BIO naturel. Dit is een bijzonder mooie halfverharding die waterdoorlatend en toch stabiel is, mede door het bindmiddel dat van plantaardige oorsprong is. Het mengsel is voor een groot deel samengesteld uit schone, gerecyclede steensoorten en wordt CO2 neutraal geproduceerd. Deze halfverharding is gebaseerd op het cradle-to-cradle principe, dat wil zeggen: na einde levensduur of toepassing is het volledig herbruikbaar. Uit de LCA (Levenscyclus Analyse) is gebleken dat dit product een minimale impact op het milieu heeft.
Een goede en milieubewuste keuze van gemeente Moerdijk, waarbij tevens het historische aspect en monumentale aanzicht van de wandelpaden op de oude stadswallen bewaard is gebleven. De eerste reacties van de wandelaars waren in ieder geval direct al heel positief!